Bosna Hersek'in Lezzetleri

Begova Supa

yöresel bosna hersek saraybosna yemekleri Begova SupaAna sebzelerinin patates, havuç, bezelye ve bamya olduğu bu çorba, tavuk suyu kullanılarak yapılıyor ve içerisine mutlaka didiklenmiş tavuk eti konuyor. Vegeta da ekleniyor. Ben bazı restoranlarda mısır da eklendiğine şahit oldum. Oldukça hafif oluyor, malzemeler sizi ürkütmesin.

Sarajevska Supa

Sarajevska Supa saraybosna osna hersekYine bir sebze çorbasıyla karşı karşıyayız. Bu kez dana ya da kuzu etinin haşlama suyuna havuç, soğan, maydanoz eklenerek ve didiklenmiş etleri de ilave ederek yapılan bir çorba.

Cevapi

saraybosna yemekleri Cevapi cevapi köfteElde çekilen kıymaya yalnızca soğan ve tuz eklenerek yapılan köfteler, parmak biçiminde şekillendiriliyor. Kömür ateşinde pişirilip, özel ekmeği ve küp doğranmış soğan ile servis ediliyor. Bazen yanına Ajvar da ekliyorlar. Porsiyonları tane hesabı ile, ücretleri de aynı şekilde hesaplanıyor. Porsiyonlar 6 taneden başlayıp artıyor.

Pljeskavica

saraybosna'da ne yenir Pleskavica
Saraybosna’da yine severek tüketilen bir başka köfte. Yine zırh ya da bıçak kıyması soğan ve tuz ile yapılan köfte, bu kez kocaman yuvarlak şekilde, tıpkı bir hamburger köftesi gibi hazırlanıyor. Mangalda pişirilip lahana turşu ve bazen değişik soslarla özel ekmeği içerisinde servis ediliyor.

Mostar Köfte

saraybosna'da ne yenir mostar köfte
Pleskavica’nın içerisine kaşar peyniri ve kuru et koyup diğer köfte ile kapatılıyor, ve kömür ateşinde pişiriliyor.

Briyan

yöresel bosna hersek saraybosna yemekleri Briyan
Kemikli kuzu etleri haşlanıyor. İçerisine yapılmış olan, soğanlı domatesli ve baharatlı bir pilav doldurularak bakır tepsi içinde ağır ateşte pişiriliyor. Briyan, bayram sabahları mutlaka yapılan bir yemektir.

Grah

bosna hersek yemekleri Grah, kuru fasulye
Aslında kuru fasulye yemeği. Ancak bizdekinden biraz farklı. Soğan ve salçası oldukça azdır, bol toz tatlı kırmızı biber eklenir ve güveç içerisinde, közde pişer. Yemeğin suyu çok azdır. Son aşamada kuru et ya da mangalda pişmiş köfte de eklenebilir.

Bosanski Lonac

yöresel bosna hersek saraybosna yemekleri Bosanski Lonac
Sebze olarak, lahana, havuç ve patates kullanılan dana ya da kuzu etiyle yapılan bir tür yahni.

Filovana Paprika

saraybosna yemekleri dolma Filovana Paprika
Kıymalı, pirinçli, soğanlı ve maydanozlu harç ile yapılan biber dolması. Oldukça tanıdık bir lezzettir bizler için. Yoğurt ya da patates püresi ile birlikte yenir.

Dolma Sahan

saraybosna yemekleri Dolma Sahan
Etli soğan ve biber dolmasının ve hatta etli yaprak sarmasının aynı sahan içersinde, birlikte pişirilmesiyle kotarılan bir yemektir. Tüm lezzetler birbiri ile harmanlanmıştır olduğundan dolmanın tadını bir üst seviyeye taşır.

Burek (Boşnak Böreği)

saraybosna yemekleri Burek boşnak böreği
Kömür ateşinde ve bakır tepside pişeni makbul olan, yağ ile katmerlenmiş hamurdan yapılan börektir. İçi kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı ya da pırasalı olabilir. Dilimleri oldukça kallavidir. İsterseniz porsiyonunuzu karışık da yaptırabilirsiniz.

Polenta

yöresel saraybosna yeme içme Polenta
Polenta, ya da diğer adıyla kačamak.  Kaynayan tuzlu suya yavaş yavaş ilave edilen mısır unundan yapılır. Sürekli karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Üzerine  kızgın tereyağı dökülerek yenir.

Palacinka

saraybosna'da ne yenir Palacinka
Süt, yumurta, un ve yağ ile yapılan oldukça sıvı hamurun, saç ya da tavada pişirilmesi ile elde edilir. Krep ya da akıtmaya benzer. İçerisine, peynir, ıspanak ya da yerine göre reçel sürülerek yenir.

Soka

Yerel bir tür olan, kalın kabuklu ve etli yeşil biberin kaymak ya da süzme yoğurtla doldurulmuş turşusudur. Kahvaltılarda vile severek tüketilir.

Ajvar

bosna hersek'te ne yenir Ajvar
Közlenmiş kırmızı biber salçası. Patlıcanlı ve patlıcansız çeşitleri de bulunuyor. Kahvaltılarda tüketildiği gibi, köftelerle de birlikte yenebiliyor.

Proshuta

Proshuta saraybosna bosna hersek
Yalnızca tuzlanmış ve meşe odunu dumanında tütsülenmiş et. Kuru et diye de bilinir.

Kobasice

saraybosna'da ne yenir Kobasice sucuk
Boşnak sucuğu. Koyun ya da dana etinden yapılır.

Trileçe

saraybosna yeme içme Trileçe
Önce sünger gibi bir kek pişiriyorsunuz sonra onu üç farklı (koyun, keçi, inek ya da manda) sütten yapılmış şerbetle ıslatıyorsunuz. Üzerine ise karamel döküyorsunuz. Artık ülkemizde de pek çok pastanede yapılan bir tatlı.

Kaymaçina

saraybosna'da ne yenir Kaymacina
Süt yumurta ve şeker iyice çırpılarak fırında pişiriliyor. Çok sevilen bir Saraybosna tatlısıdır. Biraz Krem karamele benzer.

Dudove

saraybosna yemekleri Dudove şekerpare
Un, yumurta, yoğurt ile yapılan hamur minik parçalara ayrılıp şekil veriliyor ve fırında pişiriliyor. Üzerine şerbet dökülüyor. Bir nevi Boşnak şekerparesi de denilebilir.
Baklava
saraybosna'da nerede yenir BaklavaOsmanlıdan mutfaklarına geçtiği düşünülen baklava, cevizli olarak yapılıyor.

Tufahija

Tufahija bosna kahvesi tatlısı
İçine ceviz ve tarçın doldurulup üzerine krema konulan elma tatlısı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder