Begova Supa

Sarajevska Supa

Cevapi

Pljeskavica

Saraybosna’da yine severek tüketilen bir başka köfte. Yine zırh ya da bıçak kıyması soğan ve tuz ile yapılan köfte, bu kez kocaman yuvarlak şekilde, tıpkı bir hamburger köftesi gibi hazırlanıyor. Mangalda pişirilip lahana turşu ve bazen değişik soslarla özel ekmeği içerisinde servis ediliyor.
Mostar Köfte

Pleskavica’nın içerisine kaşar peyniri ve kuru et koyup diğer köfte ile kapatılıyor, ve kömür ateşinde pişiriliyor.
Briyan

Kemikli kuzu etleri haşlanıyor. İçerisine yapılmış olan, soğanlı domatesli ve baharatlı bir pilav doldurularak bakır tepsi içinde ağır ateşte pişiriliyor. Briyan, bayram sabahları mutlaka yapılan bir yemektir.
Grah

Aslında kuru fasulye yemeği. Ancak bizdekinden biraz farklı. Soğan ve salçası oldukça azdır, bol toz tatlı kırmızı biber eklenir ve güveç içerisinde, közde pişer. Yemeğin suyu çok azdır. Son aşamada kuru et ya da mangalda pişmiş köfte de eklenebilir.
Bosanski Lonac

Sebze olarak, lahana, havuç ve patates kullanılan dana ya da kuzu etiyle yapılan bir tür yahni.
Filovana Paprika

Kıymalı, pirinçli, soğanlı ve maydanozlu harç ile yapılan biber dolması. Oldukça tanıdık bir lezzettir bizler için. Yoğurt ya da patates püresi ile birlikte yenir.
Dolma Sahan

Etli soğan ve biber dolmasının ve hatta etli yaprak sarmasının aynı sahan içersinde, birlikte pişirilmesiyle kotarılan bir yemektir. Tüm lezzetler birbiri ile harmanlanmıştır olduğundan dolmanın tadını bir üst seviyeye taşır.
Burek (Boşnak Böreği)

Kömür ateşinde ve bakır tepside pişeni makbul olan, yağ ile katmerlenmiş hamurdan yapılan börektir. İçi kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı ya da pırasalı olabilir. Dilimleri oldukça kallavidir. İsterseniz porsiyonunuzu karışık da yaptırabilirsiniz.
Polenta

Polenta, ya da diğer adıyla kačamak. Kaynayan tuzlu suya yavaş yavaş ilave edilen mısır unundan yapılır. Sürekli karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Üzerine kızgın tereyağı dökülerek yenir.
Palacinka

Süt, yumurta, un ve yağ ile yapılan oldukça sıvı hamurun, saç ya da tavada pişirilmesi ile elde edilir. Krep ya da akıtmaya benzer. İçerisine, peynir, ıspanak ya da yerine göre reçel sürülerek yenir.
Soka
Yerel bir tür olan, kalın kabuklu ve etli yeşil biberin kaymak ya da süzme yoğurtla doldurulmuş turşusudur. Kahvaltılarda vile severek tüketilir.
Ajvar

Közlenmiş kırmızı biber salçası. Patlıcanlı ve patlıcansız çeşitleri de bulunuyor. Kahvaltılarda tüketildiği gibi, köftelerle de birlikte yenebiliyor.
Proshuta

Yalnızca tuzlanmış ve meşe odunu dumanında tütsülenmiş et. Kuru et diye de bilinir.
Kobasice

Boşnak sucuğu. Koyun ya da dana etinden yapılır.
Trileçe

Önce sünger gibi bir kek pişiriyorsunuz sonra onu üç farklı (koyun, keçi, inek ya da manda) sütten yapılmış şerbetle ıslatıyorsunuz. Üzerine ise karamel döküyorsunuz. Artık ülkemizde de pek çok pastanede yapılan bir tatlı.
Kaymaçina

Süt yumurta ve şeker iyice çırpılarak fırında pişiriliyor. Çok sevilen bir Saraybosna tatlısıdır. Biraz Krem karamele benzer.
Dudove

Un, yumurta, yoğurt ile yapılan hamur minik parçalara ayrılıp şekil veriliyor ve fırında pişiriliyor. Üzerine şerbet dökülüyor. Bir nevi Boşnak şekerparesi de denilebilir.
Baklava

Tufahija

İçine ceviz ve tarçın doldurulup üzerine krema konulan elma tatlısı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder